به دنبال فاصله گرفتن چین از پول آمریکا

آیا دلار به پایان سلطه خود نزدیک می‌شود؟

آیا دلار به پایان سلطه خود نزدیک می‌شود؟
رشد معاملات برون مرزی با یوان، سرعت گرفته است.
کد خبر : ۱۶۵۶۸۸

به گزارش خبرنگار بین الملل ایبِنا و به نقل از الجزیره، چشم انداز مالی جهانی دستخوش دگرگونی آرام، اما قابل توجهی شده است و در قلب این تغییر مفهوم «دلارزدایی» نهفته است، مفهومی که به کاهش تدریجی سلطه دلار در تجارت و امور مالی بین المللی اشاره دارد.

بر اساس گزارشی که اخیراً توسط پلتفرم اویل پرایس منتشر شده است، اگرچه این روند طی سال‌ها به آرامی در حال افزایش بوده است، اخیراً به دلیل اتکای فزاینده چین به واحد پول خود، یوان (یا رنمینبی) در معاملات برون مرزی سرعت گرفته است.

اویل پرایس می‌گوید که چین، مانند بسیاری از کشورها، از لحاظ تاریخی به شدت به دلار در تجارت بین المللی خود متکی بوده است.

این پلتفرم نشان می‌دهد که در سال ۲۰۱۰، کمتر از ۱ درصد از پرداخت‌های فرامرزی در چین به یوان تسویه می‌شد، در حالی که ۸۳ درصد آن‌ها به دلار بود.

با گذشت زمان - به ویژه در مارس ۲۰۲۳ - یوان برای اولین بار در تسویه حساب‌های تجاری چین از دلار پیشی گرفت و تا مارس ۲۰۲۴ نسبت پرداخت‌های چینی به یوان از ۵۲.۹ ٪ فراتر رفت که نشان دهنده افزایش قابل توجه فقط در ۵ سال است.

با توجه به پلتفرم، این تغییر را می‌توان به عوامل مختلفی، از جمله تمایل روزافزون شرکت‌های خارجی برای تجارت با یوان برای کاهش قرار گرفتن در معرض دلار نسبت داد.


به گفته این پلتفرم، کشور‌هایی مانند برزیل و آرژانتین نیز شروع به پذیرش یوان برای تجارت کرده اند و استفاده بین المللی از آن را افزایش داده اند.

دولت چین و بانک مرکزی چین (بانک خلق چین) با اجرای سیاست‌هایی برای تسهیل استفاده از یوان در تجارت فرامرزی و سرمایه گذاری، نقشی محوری در این تحول ایفا کرده اند.

علیرغم افزایش ارزش یوان، سفر برای خلاص شدن از سلطه دلار بدون موانع نبود در سال‌های ۲۰۱۵ و ۲۰۱۶، چین با سفته بازی سازمان یافته روی ارز خود مواجه شد که بانک خلق چین را مجبور به مداخله برای حمایت از ثبات یوان کرد.

به گزارش "اویل پرایس"، این بحران منجر به ارزیابی مجدد استراتژی خلاص شدن از سلطه دلار در چین شد، زیرا از گسترش تهاجمی به رویکردی محتاطانه‌تر تغییر می‌کند.

به گزارش پایگاه اویل پرایس، اگرچه روند حذف سلطه دلار به تدریج در حال انجام است، اما بازتاب‌های عمده‌ای بر نظام مالی جهانی دارد.

دنیایی که کمتر به دلار وابسته است، ممکن است منجر به توزیع مجدد قدرت و نفوذ اقتصادی شود، با این حال، با وجود رشد یوان، دلار همچنان ارز غالب در بازار ارز است و ۸۸.۵ درصد از کل معاملات ارزی را در سال ۲۰۲۲ تشکیل می‌دهد..

با این حال، یوان با سهم ۷ درصدی سریع‌ترین ارز در حال رشد در بازار ارز است که نشان دهنده استقبال روزافزون آن به ویژه در تجارت با چین است.

این پلتفرم می‌گوید که در حالی که حذف کامل سلطه دلار در آینده نزدیک بعید به نظر می‌رسد، افزایش یوان نشان دهنده یک تغییر اساسی در امور مالی جهانی است.

نویسنده: اصغر علی کرمی
ارسال‌ نظر